Acupunctuur, hartslagvariatie (Heart Rate Variability) en ziektepreventie.

Acupunctuur, hartslagvariatie (Heart Rate Variability) en ziektepreventie.

HRV staat voor Heart Rate Variabiliteit ofwel de variatie in duur tussen een serie achtereenvolgende hartslagen. HRV wint snel aan belangstelling in zowel de reguliere als de complementaire geneeskunde. En terecht mogen we stellen! Door middel van HRV zijn we in staat om stress te meten op een eenvoudige, snelle en betrouwbare manier.

Een studie uit 2012 laat zien dat acupunctuur een gunstig effect heeft op de HRV. Dit is meetbaar en klachten die verband houden met een verlaagde HRV nemen af. Een verlaagde HRV wordt gerelateerd aan een verhoogde kans op allerlei aandoeningen, verergering van bestaande klachten, beperkt reactievermogen, vertraagd herstel na ziekte of operatie, verhoogd ziekteverzuim en verhoogde overlijdenskans: het lichaam kan niet goed ontspannen …….. dus niet goed herstellen.

Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld! Waar het op neer komt is dat acupunctuur heel goed inzetbaar is bij zeer veel klachten!
Ook, of misschien wel juist, bij de Onvoldoende verklaarbare Klachten. Denk hierbij aan klachten zoals

  • ernstige vermoeidheid
  • concentratie- of geheugen- problemen maagklachten
  • buikpijn of buikkrampen
  • allerlei darmklachten
  • hoofdpijn of nekpijn
  • duizeligheid of evenwichtsproblemen
  • hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst
  • onverklaarbare pijn maar vaak ook bij neuropathie
Geplaatst in Geen categorie.