Voor wie, behandelplan en aandoeningen

Korte uitleg hoe een acupunctuur behandeling in zijn werk gaat

Voor wie

Gezondheid is een fysiologische conditie van de mens waarbij er geen ziektes zijn en pathologische factoren niet van invloed zijn. Er kan een biologische balans bereikt worden tussen katabolisme (afbraak) en anabolisme (opbouw) processen.
In de natuurgeneeskunde wordt er vaak gesproken over balans. Wat bedoeld wordt is een balans tussen katabolische en anabolische condities. Het lichaam verkeert constant in een dynamische balans tussen deze twee staten. Dit wordt bereikt door verschillende biologische processen zoals, pH balans, bloedgassen, hormonale niveaus, elektrolyse, vocht niveaus en vele andere complexe systemen die zich constant aan het aanpassen zijn.

Vitaliteit is een staat dat aangeeft hoeveel iemand aan lichamelijke uitdagingen aan kan zonder dat het lichaam uit balans raakt. Hoe hoger de vitaliteit, des te hoger het zelfherstellend vermogen, en hoe meer stress het lichaam aan kan. In de praktijk komt het er op neer dat er wordt gekeken naar de belastbaarheid van de cliënt op dat moment en er wordt een plan gemaakt hoe deze belastbaarheid is te verhogen. Door dit te verhogen, wordt men minder vaak ziek en bij ziekte kan er (sneller) herstel optreden.

Acupunctuur en kruidengeneeswijze zijn holistische behandelvormen waarbij de mens gezien wordt in relatie met zijn/haar omgeving. Zowel lichamelijke factoren als biologische, emotionele, spirituele en andere factoren zoals relaties met mensen, werk en omgevingen zijn van belang bij een goede gezondheid.

Behandelplan

Nadat Paul zijn diagnose heeft gesteld, bespreekt hij zijn bevindingen met de cliënt. In overleg wordt er een behandelplan opgesteld. Na een eerste behandeling wordt dit traject gevolgd met als doel de gezondheidsproblemen zo snel mogelijk te verhelpen. Bij iedere volgende behandeling worden de resultaten die tot dan behaald zijn met de cliënt besproken en wordt het behandelplan zo nodig bijgesteld.

Een behandeltraject kan bestaan uit alleen acupunctuur, acupunctuur en kruiden, of alleen kruiden. Paul zal de verschillende behandeltrajecten uitvoerig bespreken en uitleggen wat de voor- en nadelen zijn. Samen met de cliënt wordt uiteindelijk gekozen voor een bepaald traject.

Behandeling met kruiden
Een behandeling met kruiden zal het genezingsproces doorgaans versnellen. Hierdoor zijn er minder consulten nodig waardoor deze kosten lager worden. De kruiden zitten echter niet bij een consult inbegrepen. Zij worden opgestuurd door een 'kruidenfarmaceut' en door hen bij de cliënt in rekening gebracht. Gemiddeld zijn de kosten 25 -35 euro voor een kuur van 10 dagen. De ervaring is dat een cliënt gemiddeld 2 a 3 kuren nodig heeft voor een goed herstel.
De keuze om al dan niet kruiden toe te passen wordt altijd afgestemd met de cliënt

Paul werkt grotendeels met kruidenformules vanuit de oosterse geneeskunde. Deze kruiden zijn altijd plantaardig en verkregen met respect voor het milieu en de natuur. De kruiden worden geïmporteerd door certificeerde bedrijven ('kruidenfarmaceuten') welke onder strikte regelgeving en toezicht staan zodat de kwaliteit gewaarborgd wordt.

Aandoeningen

Er zijn verschillende soorten aandoeningen. Het grote verschil is of de aandoening acuut is of chronisch. Een acute klacht is bijvoorbeeld buikgriep; dit komt snel en gaat relatief snel weer over.

Een chronisch klacht is een klacht die al een langere tijd aanwezig is (langer dan 6 weken) en eigenlijk nooit weggaat. Een voorbeeld hiervan is eczeem.

Acute en chronische pijn: Hoofdpijn, lage rug- en gewrichtspijnen, spierpijnen, pijn uit de kaak en tanden

Aandoeningen van de bewegingsstelsel: pijn in de hals, rug en lendenwervelkolom, hernia, pees- en gewrichtspijn, heup- en kniepijn, pijnen bij gewrichtsslijtage

Aandoeningen van de zenuwstelsel: migraine, zenuwpijnen, aangezichtspijn, facialisparese, verlamming, beroerte, gordelroos

Psychische aandoeningen: depressie, angst, slapeloosheid

Aandoeningen van de luchtwegen: astma, bronchitis, terugkerende luchtweginfectie

Aandoeningen van de vegetatieve zenuwstelsel: onrust, functionele hartaandoeningen, libido-stoornis

Aandoeningen van maag-darm: gastritis, chronische ontsteking van de darmen, prikkelbare darm, obstipatie, diarree, opgeblazen buik, winderigheid, aambeien

Aandoeningen van hals, neus, oor en ogen: chronische ontsteking van de bijholten, chronische ontsteking van de amandelen, tinnitus, droge en rode ogen, tranende ogen, ontsteking van oor

Aandoeningen van huid: eczeem, acne, psoriasis, dermatitis

Aandoeningen bij sporters: sportblessures van zowel professionele als recreatieve sporters kunnen aanzienlijk sneller herstellen. Ook de recuperatietijd wordt verkort waardoor de kracht en/of uithoudingsvermogen van een sporter word versterkt. Bovendien neemt de kans op ziekte af door de versterking van het immuunsysteem

Overige aandoening:
Burn‐out, slaapproblemen, diabetes, galstenen, fibromyalgie, hoge bloeddruk, erectie stoornissen, bloedarmoede, whiplash, koude handen/voeten.

 

Klachten die specifiek zijn voor vrouwen

Menstruatieklachten: onregelmatig menstruatie, pijn bij menstruatie, geen menstruatie, overgangsklachten.

Zwanger willen worden/IVF: acupunctuur/kruiden kan/kunnen de conditie van de baarmoeder en de algehele conditie van de vrouw optimaliseren waardoor de kans op een zwangerschap wordt vergroot. Ook biedt het ondersteuning bij invitro fertilisatie (ivf).

Tijdens de zwangerschap: misselijkheid, hoge of lage bloeddruk, aambeien en vermoeidheid.

 

Paul Freedman, Acupunctuur Woerden, Pompmolenlaan 26, 3447 GK, Woerden, NL. Tel, 06 1320 6963