Een APKtje voor het lichaam met acupunctuur of kruidentherapie

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem, het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huiddarmenluchtwegenbloed en lymfestelsel. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar met als doel om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken. 

De verschillende verdedigingsmechanismen van het immuunsysteem stoppen aanvallen op het lichaam en ruimen de aanvallers op. De informatie van een aanval wordt vervolgens opgeslagen en onthouden. Zo weet het lichaam bij een tweede aanval, hoe het een virus of bacterie effectief kan verslaan. Het immuunsysteem van een kind bevat nog maar weinig informatie. Een kind is daardoor vatbaarder voor specifieke virussen, zoals waterpokken. 

Het immuunsysteem is continu aan het werk. Dit merk je pas wanneer er een infectie ontstaat. Dan krijg je klachten zoals koorts. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie door een virus of bacterie. Het lichaam maakt dan afweerstoffen aan tegen het virus of de bacterie. Hierbij kan de lichaamstemperatuur stijgen. Zo kan het lichaam meer afweerstoffen aanmaken en het virus of de bacterie beter onschadelijk maken. Koorts is dus een nuttige reactie van het lichaam om snel weer beter te worden. Dit is de reden waarom veel natuurgeneeskundigen het onderdrukken van koorts met medicatie niet altijd stimuleren.

Andere klachten die kunnen ontstaan bij een infectie zijn bijvoorbeeld hoofdpijn of roodheid bij een ontstoken wond. Om deze klachten tegen te gaan moet het immuunsysteem je beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Werking van het immuunsysteem

Je afweersysteem kan onderverdeeld worden in:

  • De fysieke barrière
  • De algemene afweer
  • De specifieke afweer

Fysieke barrière

De fysieke barrière bevindt zich tussen je inwendige lichaam en je omgeving. Tot de fysieke barrière behoort bijvoorbeeld je huid. Je huid is de grens tussen binnen en buiten en zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet in je lichaam komen. (bij het onderdeel ‘Wist je…’ van deze nieuwsbrief vind je informatie over het gebruik van desinfecterende gels en de huid.)

Daarnaast maken de slijmvliezen in je luchtwegen en darmen deel uit van je immuunsysteem. Deze slijmvliezen vangen bijvoorbeeld een bacterie op en vervoeren ze naar je keelholte. In je keelholte komen deze bacteriën vervolgens in aanraking met stoffen die bacteriën doden voordat ze schade kunnen toebrengen aan je lichaam. 

Als laatste behoren ook speeksel en maagzuur tot de fysieke barrière. Beide zorgen ervoor dat bacteriën dood gaan voordat ze je lichaam kunnen infecteren.

Algemene afweer

De algemene afweer richt zich op alle ziekteverwekkers die in je lichaam voorkomen. De witte bloedcellen zijn betrokken bij de algemene afweer en ‘reizen’ door ons lichaam en vernietigen alle lichaamsvreemde stoffen. Als je een wond krijgt komen er stoffen vrij die afweercellen naar de plek van de wond lokken. Deze vernietigen dan de binnengedrongen ziekteverwekkers.

Specifieke afweer

De specifieke afweer richt zich op één ziekteverwekker. Als ziekteverwekkers zich snel kunnen verspreiden in je lichaam, kan het dat je algemene afweer niet in staat is om deze ziekteverwekkers te vernietigen. Je specifieke afweer is dan noodzakelijk.

De specifieke afweer maakt gebruik van lymfocyten. Lymfocyten zijn specifiek door de receptoren (ontvangers van prikkels) die ze op de buitenkant van de cel (celmembraan) hebben. Deze receptoren passen alleen op een specifiek eiwit op de wand van een ziekteverwekker (het antigeen). Zoals een sleutel alleen maar bij één slot past. Als de lymfocyt en de ziekteverwekker bij elkaar passen, dan vindt er een reactie plaats; als ze niet bij elkaar passen, dan gebeurt er niks. Iedere lymfocyt heeft maar één soort receptor op zijn celmembraan waardoor de lymfocyt alleen actie onderneemt als de specifieke ziekteverwekker ontmoet wordt.

Aangeboren en verworven immuunsysteem

Behalve bovenstaande driedeling is het immuunsysteem ook in te delen in het aangeboren en het verworven immuunsysteem. 

Het aangeboren immuunsysteem

Het aangeboren immuunsysteem heb je bij je geboorte al en bestaat uit de fysieke barrière (je huid en slijmvliezen van de longen en het gehele spijsverteringskanaal) en de algemene afweer. Dit systeem is het basis verdedigingsmechanisme tegen ziektes. De aangeboren immuniteit kan snel reageren, maar is niet in staat om zich te verdedigen tegen specifieke aanvallers.

Het verworven immuunsysteem

Het verworven of aangeleerde immuunsysteem is het deel van je afweersysteem dat je gedurende je leven ontwikkeld. Het immuunsysteem kan ziekteverwekkers onthouden nadat het er eenmalig mee in aanraking is geweest. Wanneer je lichaam nogmaals met dezelfde ziekteverwekker besmet raakt, weet je lichaam de infectie sneller te onderdrukken. Je bent vervolgens immuun voor de ziekteverwekker. Deze immuniteit heb je nog niet bij je geboorte.

Oorzaken van een infectie

Wanneer een micro-organisme je lichaam is binnengedrongen en zich heeft vermenigvuldigd, zal je immuunsysteem een ontstekingsreactie in gang zetten om dit micro-organisme uit te schakelen. Vaak merk je hier weinig van, maar je kunt er ook symptomen van krijgen. De klachten die je hebt bij een infectie worden vaak niet alleen veroorzaakt door de ziekteverwekker zelf, maar ook door de afweerreactie van je lichaam.

Verspreiding van micro-organismen

Micro-organismen kunnen zich op verschillende manieren verspreiden en in je lichaam terecht komen.  Zo kunnen ze zich onder andere verspreiden via besmet water of voedsel, onhygiënisch toiletgedrag, seksueel contact, insectenbeten, handen schudden of het inademen van kleine vochtdeeltjes wanneer een besmet persoon niest of hoest. 

Je lichaam bevat zelf ook allerlei micro-organismen, die bijvoorbeeld in je maag-darmkanaal en op je huid leven. Deze darm- en huidflora, de zogenaamde commensalen, veroorzaken normaal gesproken geen ontstekingsreactie. Wanneer je een verstoord afweersysteem hebt, kunnen de commensalen er echter wel voor zorgen dat je ziek wordt. 

In deze nieuwsbrief kan je lezen hoe natuurgeneeskunde jouw immuunsysteem kan versterken. Je kan lezen over probiotica en je darmflora, over voeding en je immuunsysteem, over hoe te stoppen met roken met acupunctuur en het effect van massage en detoxen op jouw immuunsysteem.

Een APKtje voor het lichaam met acupunctuur of kruidentherapie

In de Chinese geneeskunde worden diverse diagnostische methoden gebruikt om een bepaalde klacht te kunnen classificeren en op te lossen zoals de tong- en polsdiagnostiek en buikpalpatie (drukpunten op de buik).

In de praktijk van Paul Freedman worden deze diverse methoden toegepast en kan hij je vaak haarfijn vertellen welke klachten je ervaart. Hij vertelt je waar eventueel een onbalans van het lichaam zich bevindt. Door goed te kijken en luisteren naar het lichaam en in samenspraak met jou als cliënt, kan Paul je goed informeren over wat je kan verbeteren aan je levensstijl, en daarmee je gezondheid, en, indien gewenst, informeert hij je over hoe acupunctuur of kruidengeneeskunde jouw klachten kan verminderen of kan oplossen.

Stress en het immuunsysteem

Acupunctuur en kruidengeneeskunde kunnen bepaalde klachten zowel oplossen als voorkomen. Acupunctuur werkt uitermate ontspannend en daarmee lost het de stress in het lichaam op. Als de stress vermindert, kunnen je spijsverteringssysteem en immuunsysteem beter functioneren. Een betere opname en verwerking van de (juiste) voeding versterkt je immuunsysteem zodat je beter in staat bent ziekte te voorkomen. Bovendien versnelt het het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Je natuurlijke weerstand wordt verhoogt.
Daarnaast helpen acupunctuur en kruidengeneeskunde de levenslust te vergroten. Je hebt meer zin in het leven en ervaart positiviteit, nog voordat zich eventuele problemen kunnen ontwikkelen.

https://geneesjewijzer.nl/acupunctuur/acupunctuur-als-preventieve-behandeling/

Geplaatst in Geen categorie.