Acupunctuur en cholesterol

Acupunctuur en cholesterol

Een verhoogd cholesterol is vaak een onderdeel van het zo genoemde metabool syndroom. Het metabool syndroom is een verzameling van klachten rondom de stofwisseling. Het gaat om een combinatie van een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, overgewicht (vooral toename bij de buik) en een hoge bloedsuikerspiegel. Niet alleen het cholesterol is dan verhoogd maar er is ook vaak een verhoogde bloedsuikerspiegel die gepaard gaat met meer aanmaak van insuline en een hoge bloeddruk. Kort gezegd, het lichaam verkeert in hoge stress!
Iedereen weet inmiddels dat stress je ziek kan maken. We denken dan nog wel vaak aan een burnout of andere vorm van overspannenheid. Maar stress kan zich ook manifesteren in het lichaam. Een gestrest lichaam is uit balans en systemen zijn niet meer correct op elkaar afgestemd. Eigenlijk is het wel te vergelijken met de Nederlandse spoorwegen in de herfst; is er stress op de rails door zware regenval, blaadjes op het spoor of wat dan ook, en alle systemen lopen in de soep! Treinen zijn niet meer op elkaar afgestemd en mensen komen niet meer op hun plaats van bestemming.

Datzelfde geldt voor een gestrest lichaam; systemen zijn niet meer juist op elkaar afgestemd en stoffen worden niet of nauwelijks meer vervoerd of komen niet meer op tijd of op de juiste plaats van bestemming.
Acupunctuur zorgt voor een herstel in de balans van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel (autonoom=zelfstandig, onwillekeurig) regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, de energieproductie, de spijsvertering en de stofwisseling. Over dat soort functies hoef je niet na te denken.

Je zal begrijpen dat een disbalans in dit zenuwstelsel nogal wat problemen kan veroorzaken. Door acupunctuur kan het lichaam zich totaal ontspannen. De stress wordt verminderd en het autonome zenuwstelsel kan zich herstellen. Wanneer dit systeem weer op de rit is, herstelt de balans zich weer en sluiten systemen weer goed op elkaar aan. Een betere balans in je bloedsuikerspiegel, je insuline-afgifte wordt beter geregeld, je bloeddruk komt weer in balans en je cholesterol zal weer normale waardes aannemen.
Onze acupuncturist Paul Freedman van acupunctuurwoerden stelt via pols-diagnostiek zijn diagnose. Hij kan je dan vrijwel precies vertellen waar je systeem ontregeld is en wat hij er aan kan doen.
Bij een klacht als verhoogd cholesterol ontkom je er niet aan om ook naar je voedingspatroon te kijken. Paul kan je goed adviseren maar hij werkt ook vaak samen met onze orthomoleculair therapeut.

Geplaatst in Geen categorie.