Acupunctuur en Bijnieruitputting

Acupunctuur en Bijnieruitputting

Weet je dat vier van de vijf mensen die de huisarts bezoekt stressgerelateerde klachten hebben?

Weet je dat acupunctuur hierbij direct verlichting kan geven?

Acupunctuur kan hierbij direct verlichting geven en al na een aantal sessies is er blijvend resultaat.

In onze huidige samenleving kennen wij veel oorzaken van stress. Mentale stress door veel en hard werken. Fysieke stress door te hard werken, (te) veel sporten en de hele dag druk bezig zijn met allerlei soorten afspraken. Emotionele stress door het gezinsleven of relaties met partners, familie, vrienden etc.

Als de hersenen gevaar of langdurige stress ervaren of waarnemen, wordt er adrenaline geproduceerd.

Als stress lang aanhoudt, kan er bijnier-dysfunctie gaan optreden waardoor de hormoonhuishouding wordt ontregeld. Bijnieren produceren specifieke hormonen als een reactie op stress en ontspanning; adrenaline en cortisol.

Deze reactie van het lichaam treedt vrijwel direct op en beïnvloedt het autonome zenuwstelsel. Dit staat bekend als het zogenaamde vlucht/vecht mechanisme.

De lichamelijke reactie is een verhoogde bloeddruk en versnelde hartslag. Goed voorbeeld is de gejaagdheid die je kunt voelen als je te laat dreigt te zijn op een belangrijke afspraak; je zit in de auto en staat in de file. Je weet dat je te laat komt en voelt je alles behalve ontspannen. Je wordt onrustig, geïrriteerd, je hartslag neemt toe, gaat wellicht zweten en raakt in de stress.

Normaal gesproken keert het lichaam terug naar ontspanning als het stressmoment voorbij is. Ben je eenmaal op je afspraak en verloopt deze goed, dan ben je weer ontspannen en rustig. Problemen vinden plaats als dit niet meer vanzelf gebeurt. Het lichaam blijft in de vlucht/vecht modus.

Vroeger werd deze bijnier-dysfunctie of bijnieruitputting genoemd. De verminderde afscheiding van hormonen door de bijnier leidt tot overspannenheid of moeheid.

Nieuwe wetenschap laat zien dat er meer aan de hand is. Psycho-neuro-endocriene-immunologie (PNEI) toont aan dat de hypothalamus het proces van hormoonproductie controleert. De hypothalamus verhoogt of verlaagt het niveau van adrenaline en cortisol, al naar gelang wat nodig is.

In mijn praktijk zie ik veel cliënten met zowel over- als onderproductie van de bijnierschorshormonen. Dit wordt vaak overspannenheid of chronische moeheid genoemd. Tachtig procent van mijn cliënten hebben hier last van.

Typische klachten van een verminderde hormoonproductie zijn niet uitgerust opstaan, weinig energie maar na het eten een kleine toename van energie, laag libido en vaak ziek/ niet lekker voelen.

Typische klachten van te veel hormoonproductie zijn veel energie overdag, hoge bloeddruk en versnelde hartslag, darmklachten, hoge suikerspiegel, overmatig zweten, moeite met inslaapvallen, druk in het hoofd en piekeren.

Acupunctuur kan hierbij direct verlichting geven en al na een aantal sessies is er blijvend resultaat. De behandeling is erop gericht om de bijnieren en de hypothalamus te reguleren. U voelt de ontspanning direct en gaat ontspannen naar huis of werk. Gemiddeld zijn er zes tot acht sessies nodig voor een blijvend positief resultaat.

 

Hoe werkt acupunctuur bij stress?

Ik zie dagelijks stress, angst en depressie bij cliënten in mijn praktijk in woerden.

Hun chronische stress uit zich in vele verschillende vormen zoals emotionele -, fysieke -, mentale – en/of gedragsproblemen. Na een behandeling ervaren mijn cliënten verbetering. Wat is zoal teruggekoppeld krijg van mijn cliënten is:

  • Emotioneel meer stabiel; rustiger gevoel,
  • Gelukkiger; minder prikkelbaar,
  • Beter zelfbeeld,
  • Meer in controle en verbeterde concentratie,
  • Meer en stabieler energieniveau,
  • Minder spier- en gewrichtspijn,
  • Verbeterde bloedsomloop,
  • Meer instaat om problemen op te lossen, en
  • Een verhoogt libido.

Hoe kan dit verklaard worden. De oosterse natuurgeneeskunde heeft een uniek raamwerk om dit uit te leggen. Ik zal het uitleggen op een fysiologisch niveau (lichaamsfuncties). De sleutel is dat acupunctuur een soort fysiotherapie is voor het zenuwstelsel. Het leert het lichaam om beter te functioneren. Natuurlijk zijn er meer methodes om dit te bereiken, zoal yoga, mindfullness, en ademhalingstechnieken. Hier geef ik ook adviezen voor aan mijn cliënten.

De kracht van acupunctuur is dat het sneller werkt. Bij elke behandeling zal je je beter voelen en je hoeft in principe niets te doen.

Stress hoort bij onze maatschappij maar chronische stress kan blijvend nadelige effecten hebben op ons. Acupunctuur kan hierbij direct verlichting geven.

Geplaatst in Geen categorie.